За сръчковци

За рeg dolls и как да си ги нарисуваме

Peg dolls се наричат онези дървени фигурки-цилиндърчета, които изобразяват семейство и в първоначалния си вид са без лице, емоции и полови белези. Аз ги наричам валдорфски кукли, защото се използват много често във валдорфското образование и смятам, че са страхотни – могат да бъдат каквото си поискаш – семейство, дни от седмицата, цветове, феи, тъжни, весели, спящи… зависи от нуждите и въображението.

Малко ровене в интернет обаче показва, че рeg dolls са си цяла мания – хората ги рисуват, споделят модели на рокли, преобразяват ги в животни, известни личности, герои от детски филми, има дори модели за изрисуване на кукли като всички католически светци! Развиват се и формите – жените имат кокове, има бременни кукли, домашни любимци със стърчащи уши и т.н.

Куклите на “Дървеница” в случая са класическо семейство с три деца (дано!), но вие можете да копирате своето семейство и да прибавяте или вадите членове – баби, дядовци, близнаци, братя, сестри и т.н.

  1. P1260286За рисуването е добре да имате няколко вида четки – тънки кръгли за малките детайли и за очите и малки плоски, за запълване на по-широките части като косата и дрехите. Така няма да се налага да ги миете постоянно.

  2. Започнете отгоре – първо очертайте косите, лицата и някои от детайлите с молив. Очите ми се струват най-важният елемент от куклата, защото именно те правят лицето й – по-големи, по-малки, по-близки или раздалечени. Избрах моите да бъдат само с очи.

  3. P1260291Дрехите – най-лесно е да се избере и положи цветът отдолу, а украсата на дрехата да се рисува отгоре. Предварителното рисуване с молив помага много. Ако имате точна ръка, можете да ги рисувате и детайл по детайл, но ми се струва доста по-трудно, а и тук си зависим много от гъстотата на боята.

    Няма точен подходящ вид боя според мен – зависи от уменията и предпочитанията ви. davВ арт магазинчетата ще ви предложат много варианти – в случая боите са на водна основа, а лакът отгоре – безцветен за дърво. И двете са подходящи за детски играчки. Ако ги рисувате заедно с малкото си дете, флумастерите са чудесен избор.

  4. Съхнене 🙂 Съхненето е най-досадната и важна част, ако работите с бои. Отделете им време да изсъхнат, защото боята залепва по пръстите и цапа вече готовата кукла. Тогава всичко отива по дяволите. Това от опит.

  5. Още детайли, съхнене, накрая безцветен лак за запечатване на вече готовата кукла и едно по-дълго съхнене.

  6. P1260364После снимки!!! И накрая стават любимата играчка на децата.